به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، حجت الاسلام والمسلمین هادی نجفی از اساتید درس خارج حوزه علمیه اصفهان صبح امروز در نشست تخصصی "ماهیت و مالیت ارزهای دیجیتال و رمز ارزها و حکم خرید و فروش آن" که در مَدرس مدرسه علمیه صدر بازار اصفهان برگزار شد با اشاره به ماهیت رمزارزها، به عنوان پول هزاره سوم اظهار داشت: در سال ۲۰۰۰ میلادی اولین معامله با رمزارز انجام شد و اکنون که در سال ۲۰۲۴ قرار داریم عمر رمز ارزها بالغ بر ۲۰ سال است و در این مدت این پول به جریان افتاده و وارد بازار شده است.
وی افزود: ساخت رمز ارز یک تکنیک، صنعت و روش است و رمز ارز انواع و اقسام مختلف دارد و طرز تهیه آن یک مسئله مهندسی است و مسئله فقهی نیست.
آیت الله نجفی با بیان این که رمز ارز پدیده مبارکی در هزاره سوم است گفت: علت این مسئله آن است که همواره دولت ها پول را منتشر می کردند، یعنی چاپ و خلق پول در اختیار مردم نبود، بلکه در اختیار دولت ها است.
استاد درس خارج حوزه علمیه اصفهان اضافه کرد: رمزارزها پولی است که مردم آن را درست می کنند، یعنی هیچ ربطی به دولتی ندارد و از آنجا که این پول در اختیار دولت ها نیست، دولت ها نیز از آن حمایت نمی کنند، زیرا خود آن را چاپ و تولید نکرده اند و لذا رمز ارزها را نمی پسندند.
استاد حوزه عنوان کرد: رمزارزها گستره جهانی پیدا کرده و در معاملات دنیا علی رغم میل باطنی دولت ها استفاده می شود و مردم با این پول معاملات خود را انجام می دهند.
این استاد سطح عالی حوزه با تاکید بر نبود نظارت دولتی بر رمزارزها تصریح کرد: تحریم شامل حال رمزارزها نمی شود، لذا بسیاری از تحریم ها را می توان به وسیله رمزارزها نادیده گرفت.
وی خاطر نشان کرد: این پول در زمان بسیار اندک و در مقادیر فراوان قابلیت جابه جایی دارد و در تعریف پول باید گفت پول زمانی، پول است که در داد و ستدها آن را رد و بدل کنند و خرید و فروش با رمزارزها نیز خرید و فروش معتبری است و قابلیت تبدیل به هر واحد پولی را دارد.
آیت الله نجفی با اشاره به برخی فتاوای مراجع تقلید درباره رمز ارزها افزود: این که گفته شود در موردی تقلب وجود دارد، پس نمی توان با آن معامله کرد امر اشتباهی است، زیرا در هر پول و معامله ای امکان تقلب است و در حال حاضر نیز معاملات سنگینی با رمز ارزها در دنیا انجام می شود.
وی یادآور شد: البته امکان تقلب و فریب در آن است که در همه معاملات این مسئله وجود دارد و این که دولت ها درباره رمزارزها سخت می گیرند به دلیل آن است که نمی توانند روی آن نظارتی داشته باشند.
استاد حوزه اضافه کرد: در فقه یک قاعده کلی وجود دارد و قاعده اول آن است که معاملات توقیفی نیست، بلکه معاملات، اموری عقلایی است که عقلا آن را انجام می دهند و اگر شارع در معاملات، موردی را قبول ندارد باید اطلاعیه رسمی بدهد.
این استاد حوزه تاکید کرد: معامله با رمز ارزها نهی شرعی ندارد، مگر نهی های عامی که شارع مشخص کرده، اما این مسئله باطل نیست، بلکه معامله است و با آن خرید و فروش انجام می شود.
وی افزود: اگر از قاعده "لاضرر و لاضرار" نیز استفاده کنیم، ضرری در رمزارزها نیست و با استفاده از آن خرید و فروش می شود و جزء موارد جدیدالاحداث است و موارد نهی عام مانند غش در معامله و قاعده ضرر و غیره را شامل نمی شود.
آیت الله نجفی صعود و نزول رمزارزها را همانند صعود و نزول هر واحد پول دیگری دانست و گفت: این مسئله دلیل بر بی ارزش بودن این پول نیست و باید درباره مسئله رمزارزها نظر و حکمی بدهیم که در آینده، حکم امروز ما مورد استهزا قرار نگیرد، لذا رمزارزها پول بوده و خرید و فروش و معامله با آن اشکال ندارد و البته دولت ها نمی توانند بر آن نظارت کنند.
انتهای پیام
نظر شما